ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ κ΄ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(ΛΕΦΚΚ)


gallery Ηλία Παγανού...


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΑΓΑΝΟΥ

Ο Ηλίας Παγανός γεννήθηκε και διαμένει στην Καρδίτσα. Σπούδασε Διακοσμητική σε ιδιωτική τεχνολογική επαγγελματική σχολή (Αθήνα 1966 - 1969). Επαγγελματικά ασχολείται με την τηλεόραση, εργάζεται στην Τ.R.Τ. (Θεσσαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) από το 1992, καθώς και με το εμπόριο. Ασχολείται με την φωτογραφία και τον κινηματογράφο πάνω από τρεις δεκαετίες βγάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες, καθώς και με τη συγκέντρωση παλιού φωτογραφικού υλικού από το νομό της Καρδίτσας και τη Θεσσαλία, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και εκθέτει τις φωτογραφίες του σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- 1. Συμμετείχε στον 1° διαγωνισμό φωτογραφίας της ΛΕΦΚΚ το 1979 με θέμα το παιδί.
- 2. Στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό έγχρωμων διαφανειών που διοργάνωσε η ¨Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης¨ το 1983.
- 3. Στην πρώτη πανθεσσαλική έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας το 1988.
- 4. Σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής τέχνης Αθηνών και άλλους φορείς κάνει ατομική έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη ζωή των Καραγκούνηδων, στο μουσείο Ελληνικής λαϊκής τέχνης στην Πλάκα της Αθήνας (23/11/1990-14/2/1991), που στη συνέχεια μεταφέρεται στην Πάτρα, στο Βόλο, στην Καρδίτσα. (Την έκθεση την έχει αγοράσει το υπουργείο πολιτισμού για λογαριασμό του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Αθηνών).
- 5. Συμμετείχε στον 1° διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφίας που οργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και Αναψυχής Καρδίτσας το 1992.
- 6. Στον 2° πανθεσσαλικό διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας το 1998 (A΄ βραβείο έγχρωμης φωτογραφίας).
- 7. Στην έκθεση ομαδικής φωτογραφίας που διοργάνωσε η Ελληνική κοινότητα Βερολίνου το 1998 στο Βερολίνο.
- 8. Το 1999 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση φωτoγραφίας με θέμα τους Τσιγγάνους και στον πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας στη Φλώρινα στον πανελλήνιο διαγωνισμό ¨Λύκαια 2001¨ παίρνοντας το Β' βραβείο.
- 9. Πολλές φωτογραφίες του (60 στον αριθμό) έχουν γίνει card postal από τη ΦΕΚ, ενώ πολλές άλλες έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες.
- 10. Συμμετείχε στη δημιουργία των ταινιών μικρού μήκους 16mm:
«Το κορίτσι με το καπέλο», του Κώστα Οικονόμου, 1986.
«Και εγένετο φως» του Βασίλη Νάκου, 1988.
«Το όνειρο του φωτογράφου», του Βασίλη Νάκου, 1989 (συμμετοχή στα φεστιβάλ Δράμας και Βελγίου, Α' κρατικό βραβείο ταινίας μικρού μήκους από το Υπουργείο Πολιτισμού.
«Το πέταγμα του πελαργού», του Βασίλη Νάκου, 1991 (συμμετοχή στα φεστιβάλ Δράμας, Βαρκελώνης, Πορτογαλίας, βραβείο καλύτερης ταινίας, σεναρίου, καλύτερης ξένης ταινίας, βραβείο Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Βόρειας Γαλλίας στο φεστιβάλ Γουότερλοου της Γαλλίας).
- 11. Δικές του είναι οι ταινίες μικρού μήκους:
«Πως έγινες νύφη γιαγιά», 1984 (έπαινος από το Δήμο Αθηναίων), βραβείο καλύτερου θέματος στο 3° φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Καρδίτσα).
«Θάλαμος οδυνών», 1985 (τιμητική διάκριση στο 4° φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Καρδίτσα).
«SOS», 1986 (βραβείο ανδρικού ρόλου στο 5° φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Καρδίτσα).
- 12. Έχει δημιουργήσει επίσης πέντε ντοκιμαντέρ, σε video με θέματα απ' την περιοχή του Νομού Καρδίτσας τα οποία προβλήθηκαν σε διάφορα κανάλια της τηλεόρασης και έκαναν το γύρω του κόσμου μέσω της CIOFF (UNESCO) όπου είναι μέλος της.
- 13. Έχει φωτογραφήσει πολλές πολιτικές, καλλιτεχνικές και άλλες προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
- 14. Έχει συνοδέψει πολλές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου τις οποίες κάλυψε ειδησεογραφικά, φωτογραφικά και τηλεοπτικά.
- 15. Το 1985 γράφει και εκδίδει τον πρώτο τουριστικό οδηγό της Καρδίτσας, ενώ το 1999 γράφει το βιβλίο, που εξέδωσε η ΛΕΦΚΚ, με την φωτογραφική ιστορία της Καρδίτσας και τον τίτλο «φωτογραφία και φωτογράφοι της Καρδίτσας 1884-1994».
- 16. Το 2002 γράφει και εκδίδει το βιβλίο «παυσίλυπο ένας αιώνας ζωής».
- 17. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια με θέμα τη φωτογραφία, καθώς και σε διάφορες κριτικές επιτροπές θεάτρου, κινηματογράφου και φωτογραφίας.
- 18. Είναι μέλος και πρόεδρος της ΛΕΦΚΚ (Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας) και του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου Καρδίτσας.
- 19. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος, της Φιλοτελικής Ένωσης, της Ένωσης Συλλεκτών Ελλάδος, της CIOFF (UNESCO).

ΗΛΙΑΣ ΠΑΓΑΝΟΣ
τηλ.2441020788
Καραϊσκάκη 20
ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

 

Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)
Ομήρου 2, 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ
τηλ. +30 2441026587, 6973438137
url: www.lefkk.gr ............ e-mail: lefkkgr@gmail.com
 

Η επιμέλεια και συντήρηση του site είναι δουλειά του μέλους της λέσχης Νίκου Μαϊδώνη