Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)

Go to content

Main menu

Το Φωτοκινηματογραφικό Μουσείο Καρδίτσας

Το Φωτοκινηματογραφικό Μουσείο της ΛΕΦΚΚ ιδρύθηκε το 1978, ταυτόχρονα με τη Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας και σύμφωνα με το καταστατικό άρχισε τη συλλογή φωτοκινηματογραφικού υλικού, με στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και ταξινόμηση φωτογραφιών, ταινιών, αντικειμένων κ.λ.π. που εικονίζουν μνημεία, τοπία, κτίρια, προσωπικότητες κ.λ.π. του νομού Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής.
Με την πάροδο του χρόνου η θεματολογία της συλλογής διευρύνθηκε και σήμερα καλύπτει την ελληνική πραγματικότητα, ανιχνεύοντας παράλληλα τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας. Το 2000-2002 μέσω εγκεκριμένου προγράμματος της ευρωπαϊκής ένωσης έγινε μια απόπειρα τεκμηρίωσης του μέχρι τότε συλλεγμένου υλικού με σημαντικά αποτελέσματα.
Από τα μέσα του 2007 και με τη βοήθεια του Εθνικού Κοινοτικού Ταμείου (ΕΚΤ)  στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράσεις Ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή ΜΚΟ" άρχισε η ψηφιοποίηση του φωτογραφικού υλικού που συλλέχθηκε.
Η συλλογή του φωτοκινηματογραφικού υλικού συνεχίζεται έως και σήμερα.

Από το 2002 υπάρχει έτοιμη μελέτη για την ανέγερση ενός νέου μοντέρνου κτιρίου που θα εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου. Η μελέτη έγινε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον μελετητή Νάνο Χαρίλαο με την επίβλεψη του καθηγητή Γαλούση Ευάγγελου και του επίκουρου καθηγητή Κάλφα Χρήστου. Η μελέτη είναι ώριμη προς υλοποίηση.
Από το Δεκέμβριο του 2006 το Φωτοκινηματογραφικό Μουσείο λειτουργεί στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, στην οδό Πλαστήρα.


Επιτροπή Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου (Εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου 2011)

  • Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Παγανός Ηλίας

  • Γραμματέας: Καστάνη Λουΐζα

  • Μέλος και Υπεύθυνος Κινηματογράφου: Παπαγεωργίου Λάμπρος

  • Μέλος και Υπεύθυνος Φωτογραφίας: Κωστάμης Θωμάς

  • Μέλος και Υπεύθυνος Φωτογραφίας: Μπρουζιώτης Θεόφιλος


(Τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου ήταν οι : κ. Ηλίας Παγανός, πρόεδρος, Θεόφιλος Μπρουζιώτης, αντιπρόεδρος, Θωμάς Κωστάμης, γραμματέας, Βασίλη Τσικρικά, ταμίας, Οικονόμου Κώστας, υπεύθυνος κινηματογράφου).

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10-1 το π.μ. και 6-10 μ.μ. (κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ – ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ


Το Φωτοκινηματογραφικό Μουσείο της ΛΕΦΚΚ περιλαμβάνει πάνω από οκτώ χιλιάδες φωτογραφίες, τεκμήρια από την εξέλιξη της τέχνης της φωτογραφίας και του κινηματογράφου από τα τέλη του 19 αιώνα έως τις μέρες μας από το νομό Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και της Ελλάδος πολλές καρτ-ποστάλ από το 1920 ασπρόμαυρες και έγχρωμες πολλά φωτοκινηματογραφικά αντικείμενα και φωτογραφικές μηχανές των περισσότερων τύπων και φορμά από το 1920 και μετέπειτα, αρνητικά όλων σχεδόν των ειδών και φορμά, ταινιοθήκη με παλιές Α/Μ ελληνικές ταινίες, ελληνικά επίκαιρα της δεκαετίας του 1970, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κ.λ.π.

Περιλαμβάνει επίσης διαφάνεις (Slides) διαφόρων θεμάτων, κινηματογραφικά μηχανήματα λήψεως, μοντάζ προβολής (μία ξύλινη μηχανή προβολής 16mm, από τις πρώτες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα), φλας, φακούς, φίλτρα, φωτόμετρα, παρελκόμενα, μηχανήματα αντιγραφής, ρετούς εκτύπωσης φωτογραφιών, φούρνους, κ.λ.π.

Πλήρη σκοτεινό θάλαμο για την εκτύπωση Α/Μ φωτογραφιών του πρωτότυπου υλικού που ανήκει στο Μουσείο της ΛΕΦΚΚ όσο και εκείνου που δάνεισαν οι φίλοι του μουσείου για αντιγραφή και αρχειοθέτηση. Πρόσβαση στο σκοτεινό θάλαμο έχουν όλα τα μέλη της ΛΕΦΚΚ.

Όλα τα αντικείμενα ή φωτογραφίες του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου περιήλθαν από δωρεές μελών και φίλων του μουσείου, αγορές, διαγωνισμούς φωτογραφίας που οργάνωσε η ΛΕΦΚΚ καθώς και από δανεισμούς προς το μουσείο. Όλες οι φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ έχουν ψηφιοποιηθεί και κατανεμηθεί σε θεματικές ενότητες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΛΕΦΚΚ και του Φωτοκινηματογραφικού Μουσείου ευχαριστεί θερμά τους δωρητές και πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας.
Η πρόσβαση και η χρήση του υλικού είναι ελεύθερη προς του μελετητές και το κοινό.

Back to content | Back to main menu