Λέσχη Φωτογραφίας & Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)

Go to content

Main menu

Η Τεχνική της Αναλογικής και Ψηφιακής Φωτογραφίας

Αρχείο

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η έκδοση κυκλοφόρησε από το περιοδικό Φωτογραφικό Είδωλο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιβλίο, που έχει σκοπό να καλύψει με την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα τις ανάγκες ενός ερασιτέχνη ή σπουδαστή ή επαγγελματία φωτογράφου. Η φωτογραφία αντιμετωπίζεται μικτά (ψηφιακή και αναλογική μαζί), όπως άλλωστε είναι η σημερινή μορφή της.
Στην ύλη του περιλαμβάνονται:

Οι οριοθετήσεις, για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου, ο εξοπλισμός, που χρειαζόμαστε, ο τρόπος χρήσης της φωτογραφικής μηχανής, με απλό τρόπο για την εύκολη εισαγωγή του νέου στην φωτογραφία, η λήψη, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην φωτομέτρηση, που αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντά της, οι φωτογραφικές τεχνικές, για όσους αναζητούν περισσότερα εκφραστικά μέσα, ο σκοτεινός θάλαμος (ασπρόμαυρος και έγχρωμος), που παραμένει μια βασική υποχρεωτική δραστηριότητα για όσους θέλουν «φωτογραφική ταυτότητα», ο φωτισμός, που οι περισσότεροι παραμελούν, παρά την σπουδαιότητά του και τέλος η ψηφιακή επεξεργασία, δοσμένη στα μέτρα της φωτογραφίας, με τέτοιο τρόπο, που να αφορά παράλληλα τον αρχάριο, αλλά και τον «ψαγμένο» φωτογράφο.

Η ηλεκτρονική έκδοση είναι διαθέσιμη  για κατέβασμα
από την ιστοσελίδα του περιοδικού (
http://www.photoeidolo.gr/N/7%20BOOK/index.html).

Η έντυπη έκδοση (Απρίλιος 2008) διατίθεται σε βιβλιοπωλεία, σε φωτογραφικά καταστήματα και φυσικά στα γραφεία του περιοδικού: Nαυμ. Έλλης 4, 54625 Λαδάδικα – Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 638447


www.photoeidolo.gr
ISBN: 978-960-98280-0-0

Το ιστορικό:
Έντυπη έκδοση- Απρίλιος 2008
Μετά από πολλές συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η έντυπη έκδοση του βιβλίου, αν και ο αρχικός σχεδιασμός του είχε βασιστεί στην ιδέα της ηλεκτρονικής μορφής. Ζητούμενο ήταν να καλύψει όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και όσους αγαπούν το βιβλίο και  προτιμούν τον κλασικό τρόπο διαβάσματος.
Έτσι τον Απρίλιο του 2008 τυπώθηκε «Η τεχνική της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας» σε 3.000 αντίτυπα. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, αποδεικνύοντας την χρησιμότητα και την αξία ενός σύγχρονου εντύπου για την φωτογραφία.


1η ηλεκτρονική έκδοση - Ιούνιος 2008

Τον Ιούνιο του 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή. Δεχτήκαμε πολλά email και τηλεφωνήματα με συγχαρητήρια και με πολύ καλή κριτική, καθώς και μερικές παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις. Τα downloads ξεπέρασαν τα προβλεπόμενα, μπλοκάροντας ήδη από την τρίτη ημέρα την ιστοσελίδα του περιοδικού και αναγκάζοντας μας να αναζητήσουμε πολύ μεγαλύτερο server.
Η συνέχεια ήταν χωρίς προβλήματα και τα κατεβάσματα συνεχίστηκαν μέχρι την επόμενη έκδοση. Η διάδοση του βιβλίου στο διαδίκτυο αποτέλεσε την σημαντικότερη προβολή του. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια, οι απόψεις και οι διαμάχες για το βιβλίο σε sites, blogs και forums, όπως επίσης η διάθεση για υποστήριξη και η προώθηση από άγνωστους φίλους της φωτογραφίας, που αγκάλιασαν την έκδοση.


2η ηλεκτρονική έκδοση - Ιούνιος 2009
Μετά από την διάρκεια ενός χρόνου και λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις των αναγνωστών, προέκυψε η 2η έκδοση, διορθωμένη, ανανεωμένη και με 46 νέες σελίδες.
Η 2η έκδοση αφορά μόνο την ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου. Η τυπογραφική έκδοση δεν ανανεώθηκε.


3η ηλεκτρονική έκδοση- Ιούνιος 2010
Η 3η ηλεκτρονική έκδοση έρχεται να προσφέρει και να καθιερώσει την ανανέωση του βιβλίου με νέες σημαντικές προσθήκες, διορθώσεις και αλλαγές και με 30 νέες σελίδες, αυξάνοντας το σύνολο των σελίδων στις 260.
Η εξάντληση της έντυπης έκδοσης θα οδηγήσει σύντομα και στην έντυπη επανέκδοση του βιβλίου.

Back to content | Back to main menu