ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ κ΄ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
(ΛΕΦΚΚ)

περισσότερα για τη ΛΕΦΚΚ...

Η Λέσχη Φωτογραφίας κ΄ Κινηματογράφου Καρδίτσας ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1978 κάνοντας δυναμική είσοδο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αναπτύσσοντας πλήθος δραστηριοτήτων, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες, υπηρεσίες, συλλόγους, οργανισμούς, περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες, τηλεόραση, κλπ.


ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η ΛΕΦΚΚ οργάνωσε πάρα πολλές εκθέσεις φωτογραφίας τόσο στην Καρδίτσα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.
Εκτός από τις δικές της διοργανώσεις συμμετείχε σε εκθέσεις και διαγωνισμούς και σε άλλες πόλεις και χώρες του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Έκανε και κάνει πολλούς διαγωνισμούς φωτογραφίας μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, με κυριότερο τον πανθεσσαλικό διαγωνισμό.
Ετησίως διοργανώνει με τη λήξη των μαθημάτων φωτογραφίας έκθεση φωτογραφίας με δουλειά των μαθητών.


ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από μέλη ή φίλους της ΛΕΦΚΚ σε ελεύθερη βάση στο χώρο της, προβολές διαφανειών και ταινιών μικρού μήκους. Διοργανώνονται επίσης αρκετές τέτοιες δράσεις σε συνεργασία με άλλους συλλόγους στο πλαίσιο πολιτιστικών εκδηλώσεων Αθήνα 1982 και 1989, Τρίπολη Αρκαδίας 1987, Δράμα 1994, Θεσσαλονίκη 1990, Καλαμπάκα 1992, Κάστρο (Φανάρι Καρδίτσας) 1996, Γερμανία, Βουλγαρία, Βραζιλία.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ΛΕΦΚΚ κάθε χρόνο από την ίδρυσή της διοργανώνει μαθήματα φωτογραφίας που απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Το 1988, στα πλαίσια του προγράμματος ¨η πόλη στα παιδιά¨ και σε συνεργασία με το δήμο Καρδίτσας, μέλη της ΛΕΦΚΚ ανέλαβαν να μυήσουν ομάδες παιδιών στην τεχνική της φωτογραφίας.
Το 1992 έγιναν σεμινάρια φωτογραφίας με τη μορφή επιδοτούμενου προγράμματος κατάρτισης με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που περιελάμβαναν συμμετοχές εισηγητών όπως αυτές του Άρη Γεωργίου, του Πλάτωνα Ριβέλλη και του Άλκη Ξανθάκη.
Από το 1995 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) αντίστοιχα επιμορφωτικά σεμινάρια.
Από το 1997 μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σεμινάρια φωτογραφίας στο χώρο της ΛΕΦΚΚ με φορέα διοργάνωσης την ίδια τη ΛΕΦΚΚ. Συστατικό στοιχείο της εκπαίδευσης που παρέχεται είναι, εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα στο χώρο της ΛΕΦΚΚ και οι ψυχαγωγικού χαρακτήρα εκδρομές στη γύρω περιοχή με σκοπό τη φωτογράφηση. Η εξάσκηση περιλαμβάνει τη λειτουργία σκοτεινού θαλάμου, που μπορούν, μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο του χώρου, να χρησιμοποιούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ SUPER 8mm

Ο θεσμός ξεκίνησε το 1982 και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία και αξιόλογες συμμετοχές απ΄ όλη την Ελλάδα για εννέα χρόνια (το τελευταίο ήταν μη διαγωνιστικού χαρακτήρα).
Ήταν σχεδόν το μοναδικό φεστιβάλ στο είδος του ερασιτεχνικού κινηματογράφου σε πανελλήνιο επίπεδο. Η ανύπαρκτη οικονομική υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και το υπουργείο Πολιτισμού οδήγησαν δυστυχώς στη διακοπή του.
Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η συμμετοχή των μελών της τόσο σε οργανωτικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, όπως δείχνουν οι βραβεύσεις και οι τιμητικές διακρίσεις που απέσπασαν.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Εκτός από το φεστιβάλ super 8mm που διακόπηκε αναγκαστικά, μέλη της ΛΕΦΚΚ συνέχισαν να κάνουν δικές τους παραγωγές ή να συμμετέχουν σε ταινίες άλλων.
Συγκεκριμένα γυρίστηκαν στηριζόμενες στο δυναμικό της λέσχης μας τρεις ταινίες 16mm, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ σε βίντεο με θέμα τον νομό Καρδίτσας.
Οι ταινίες αυτές προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και απέσπασαν πολλά βραβεία.


ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ΛΕΦΚΚ στην προσπάθειά της να ενημερώσει τα μέλη της για την δραστηριότητά της και να παρακινεί και άλλους να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, ανακοινώνει πάντα μέσω του τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης τις εκδηλώσεις της. Στα τέλη του ΄98 προχώρησε και στη δημιουργία σελίδας στο Internet, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους και δουλειές μελών της.
Έγιναν εκδόσεις με φωτογραφίες των μελών της, card postal από τη ΛΕΦΚΚ και διαφόρους άλλους φορείς πχ. Φιλοτελική Ένωση Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, (ΑΝΚΑ).
Εκδόθηκε ημερολόγιο με έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων φωτογράφων (1996). Βιβλίο με θέμα την ιστορία της φωτογραφίας στην Καρδίτσα και μητρώο Καρδιτσιωτών φωτογράφων, πλαισιωμένο με δουλειά τους από το 1984 ως σήμερα (Ηλία Παγανού).


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ας αναφερθεί επίσης, ότι μέλη της ΛΕΦΚΚ δραστηριοποιούνται στη συγγραφή τουριστικών οδηγών (Ηλίας Παγανός, 1985), στην επιμέλεια φωτογραφικών λευκωμάτων τουριστικού χαρακτήρα (Βασίλης Στάθης, Μουζάκι, 1999) και στην επιστημονική συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα (Θεόφιλος Μπρουζιώτης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου) ντοκιμαντέρ 30 λεπτών με θέμα το νομό Καρδίτσας.
Η ενσυνείδητη προσπάθεια για την προβολή του νομού σημειώθηκε από τα πρώτα βήματα της Λέσχης, όταν φωτογραφία της λίμνης Πλαστήρα γίνεται εξώφυλλο του τηλεφωνικού καταλόγου (1979).


ΦΩΤΟΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ - ΜΟΥΣΕΙΟ

Φωτογραφίες μελών της ΛΕΦΚΚ χρησίμευσαν συχνά ως υλικό δημοσιεύσεων σε τοπικές εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά. Στην προσπάθεια το συγκεκριμένο φωτοκινηματογραφικό υλικό να διασωθεί και να τεθεί στη διάθεση του κοινού, η ΛΕΦΚΚ με τροποποίηση του καταστατικού της το 1996 συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές της και τη σύσταση και λειτουργία φωτοκινηματογραφικού μουσείου, ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετό υλικό από παλιές φωτογραφίες φωτοκινηματογραφικών αντικειμένων, card postal κτλ, τα οποία είναι στη διάθεση του κοινού.

 

Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕΦΚΚ)
Ομήρου 2, 431 00 ΚΑΡΔΙΤΣΑ
τηλ. +30 2441026587, 6973438137
url: www.lefkk.gr ............ e-mail: lefkkgr@gmail.com
 

Η επιμέλεια και συντήρηση του site είναι δουλειά του μέλους της λέσχης Νίκου Μαϊδώνη