Τα αποθηκευτικά μέσα στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
Σχετική δοκιμή: Delkin e-film Card Reader
Ώραία, έστω ότι αποφασίζουμε ν' αγοράσουμε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Που θα γράφουμε τις εικόνες μας; Τι είναι αυτό το θαύμα που λέμε ψηφιακό φιλμ;
Υπάρχει κάποιο γενικευμένο φορμά όπως το 35άρι φιλμάκι στις συμβατικές μηχανές ή οι κατασκευαστές δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους και μαλώνουν όπως το Betamax με το VHS στο επιτραπέζιο video;
Τελικά πρέπει να μας απασχολεί το είδος του αποθηκευτικού μέσου ή είναι μονάχα μια δευτερεύουσα λεπτομέρεια;

Flashback στο 1993

Οι πρώτες επαγγελματικές ψηφιακές μηχανές (θυμηθείτε την πρώτη εκείνη Kodak DCS 200 του 1993) φορούσαν σκληρούς δίσκους σε φορμά PCMCIA III. Για όσους δεν γνωρίζουν υπενθυμίζουμε ότι το πρότυπο PCMCIA (ή PC ATA) ισχύει στους φορητούς υπολογιστές (notebook). Είναι προσθαφαιρούμενα module μεγέθους πιστωστικής κάρτας.που μπορούν να φιλοξενούν οποιοδήποτε περιφερειακό (modem, κάρτα δικτύου Ethernet, controller SCSI αλλά και μνήμη ή σκληρό δίσκο).
Έτσι λοιπόν η DCS 200 διέθετε ένα μεγάλο για την εποχή της σκληρό δίσκο PC ATA III 80 oλόκληρων megabyte. Μέχρι που η σχετικά πρόσφατη Nikon D1 ανέτρεψε την τάση παίρνοντας CompactFlash, οι ψηφιακές ρεφλέξ παρέμειναν πιστές στο φορμά PC ATA για τους σκληρούς δίσκους και τις κάρτες μνήμης

FlashMemory, τί είναι τούτο;

Στις ψηφιακές compact τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, αφού ο παράγοντας μέγεθος, επιδρούσε καθοριστικά και περιοριστικά! Που να χωρέσεις ολόκληρη κάρτα φορητού σε compact μηχανή!
Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για πολύ μικρότερα σε φυσικές διαστάσεις αποθηκευτικά μέσα. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η έννοια της flash memory. Πρόκειται για ένα είδος επανεγγράψιμης μνήμης παραλλαγής των EEPROM με ένα σοβαρότατο πλεονέκτημα: δεν χάνει τα δεδομένα της όταν διακοπεί η ηλεκτρική τροφοδοσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σαν ταχύτατο αποθηκευτικό μέσο, μικρών διαστάσεων και λίαν ανθεκτικό στην κακομεταχείριση αφού είναι τύπου solid state, χωρίς κινούμενα μέρη όπως ο σκληρός δίσκος.Σε σχέση με τις EEPROM σβήνει τα δεδομένα σε "ένα πέρασμα" και όχι byte-byte.
Στις μνήμες Flash η διαμεταγωγή των δεδομένων γίνεται με ειδικό firmware και με δύο τρόπους σειριακά ή σε block. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία Flash Memory "κτίστηκαν" τα διάφορα φορμά καρτών μνήμης (PC ATA SmartMedia, CompactFlash, Memory Stick) Είναι σαν να λέμε ότι χρησιμοποιώντας εμουλσιόν αλογονιδίων του αργύρου έχουμε φιλμ 120, 135, 110, 10x12,5. Αλλάζει μόνον η εξωτερική μορφή.

Οι διάφορες κάρτες FlashMemory

I. PCMCIA
Yιοθετήθηκε από ελάχιστες compact που ακολούθησαν τις επαγγελματικές ψηφιακές ρεφλέξ με τις ακριβές PCMCIA κάρτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Fujifilm DS-300 και κατά κάποιο τρόπο τη Nikon Coolscan 100 και την Toshiba PDR-M4 με το ιδιόμορφο interface κάρτας που δεν αφαιρείται αλλά προσαρμοζεται απευθείας σε notebook PC.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Διαστάσεις: 8,5x5,5cm.
Πάχος 3,3, 5 και 10,5mm για τις κατηγορίες Τype I, II και ΙΙΙ.
Δουλεύουν με τάση 3,3 ή 5V.
Οι κάρτες Dataflash εκτελούν σε επίπεδο hardware τις διαμεταγωγές δεδομένων χωρίς software FFS ή FTL και από το λειτουργικό αντιμετωπίζονται σαν κοινοί σκληροί δίσκοι.

 

 

 

II. Compact Flash
To φορμά με το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1994. Εκτός από ψηφιακές compact φωτογραφικές μηχανές, το συναντάμε σε υπολογιστές χειρός PDA, ΜΡ3 player κλπ. Υποστηρίζεται κυρίως από τις εταρίες Kodak, Nikon, Epson, Casio κ.ά. Είναι συμβατό με τις κάρτες PC ATA, xρησιμοποιώντας απλούς και πάμφθηνους αντάπτορες από 50 σε 68 pin. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα περνάνε εύκολα σε φορητό υπολογιστή.. H μεγαλύτερη κάρτα παραγωγής CF φθάνει αυτή τη στιγμή τα 224MB.
Διακρίνουμε δύο είδη Type I (πάχος 3,3mm) και Type II (πάχος 5mm) ακριβώς όσο οι αντίστοιχες κάρτες PC ATA type I και ΙΙ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Διαστάσεις: 4,3x3,6.x0,33 cm. Δουλεύουν με τάση 3,3 ή 5V.(με αυτόματη εναλλαγή τάσης).
Στιβαρή κατασκευή
Λίγο φθηνότερες
Δεν χάνονται
Φθηνά αντάπτορ PC ATA ΚΑΤΑ Πολύπλοκο σύστημα 50 ακροδεκτών

 

 

 

 

III. Smart Media
Οι πιο μικρές κάρτες, μεγέθους γραμματοσήμου, εξέπληξαν με το απίστευτα μικρό πάχος (0,76mm). Yποστηρίζεται από τις εταιρίες Olympus, Fujifilm, Ricoh, Toshiba, Agfa κλπ.
Στο εμπόριο διατίθενται αντάπτορες PC ATA, όμως είναι πολύ ακριβότεροι από τους ανάλογους CompactFlash διότι ενσωματώνουν ακριβό κύκλωμα προσαρμογής (δεν είναι pint to pin συμβατοί). Η μεγαλύτερη κάρτα SM που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή φθάνει τα 64MB.

Tεχνικά χαρακτηριστικά.
Διαστάσεις 44x36x0,76mm.
Δουλεύουν είτε στα 3,3V είτε στα 5V. Προσοχή! Δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους οι δύο τύποι που εργάζονται με διαφορετικές τάσεις.
Οι απολύτως μικρότερες διαστάσεις
Λογικές τιμές Απλό σύστημα ακροδεκτών
Χάνονται εύκολα..
Ευαίσθητες στη μηχανική κακομεταχείριση
Για παλαιότερες ψηφιακές μηχανές, απαιτείται αναβάθμιση firmware για να δεχτούν τις πιο πρόσφατες, μεγαλύτερης χωρητικότητας κάρτες SM IV.

 

IV. Memory Stick
Ξαφνικά, εκεί που δεν το περίμενε κανείς η Sony μπήκε στο παιγνίδι των καρτών μνήμης αναγγέλλοντας μάλιστα ένα consortium με τις εταιρίες: Αiwa, Sanyo, Fujitsu, Pioneer, Kenwood. Πρόσφατα προστέθηκαν οι Sharp και 3Com.
Το φορμά Memory Stick αποβλέπει πολύ και στην αναπτυσσόμενη αγορά των MP3 player, όπου προς στιγμήν φάνηκε να κυριαρχεί το SmartMedia. Aρχικά το Memory Stick είχε μικρές χωρητικότητες αλλά ήδη έχει εξαγγελθεί το πρώτο 64άρι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά.
Διαστάσεις 48x20x2,5mm.
Μικρές διαστάσεις.
Δεν χάνεται.
Απλό σύστημα επαφών
Δεν έχει διεισδύσει ακόμη σε άλλους κατασκευαστές
Αμφίβολη καθιέρωση

 

 

 

 

V. ΙΒΜ Microdrive
Ο παράξενος ταξειδιώτης της παρέας και συνάμα ο θρίαμβος της νανοτεχνολογίας. Το 1998 στη Photokina, η ΙΒΜ παρουσίασε σε πρωτότυπη μορφή ένα ελπιδοφόρο προϊόν που μόλις στο τελευταίο τρίμηνο του 1999 κατάφερε να υλοποιηθεί εμπορικά. Στην πραγματικότητα είναι ο μικρότερος σκληρός δίσκος στον κόσμο διαστάσεων CF type II και βάρους μόλις 20 γρ. που καταφέρνει να χωράει 170 ή 340ΜΒ δεδομένων ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξετε. Χρησιμοποιεί giant magnetoresistive heads και ειδικά κυκλώματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Θυρίδα CF Type II διαθέτουν η Canon S10, S20, Casio 3000, Epson PhotoPC 850, Nikon D1και άλλες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά.
Διαστάσεις 48x20x2,5mm.
Μεγαλύτερη χωρητικότητα
Φθηνότερο κόστος ανά Megabyte
Ταχύτητα
Υπόσχεση για μεγαλύτερες χωρητικότητες. Ήδη έχει αναγγελθεί το 1GB!
Πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στις πτώσεις, παραμένει ένας μίνι σκληρός δίσκος
Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η μακροπρόθεσμη αξιοπιστία Περιορισμένη συμβατότητα του προτύπου CF type II - υποστηρίζεται πρός το παρόν από λίγες μηχανές.

 

Για τους μυημένους: διαχείριση αρχείων στις κάρτες Flash

Οι κάρτες Flash Memory, προκειμένου να συμπεριφερθούν σαν δίσκοι, πρέπει να ενσωματώσουν κάποιας μορφής εξομοίωση δίσκου είτε με ηλεκτρονικό κύκλωμα ATA (ΑΤ Αttachment) που μοιάζει με το τυπικό controller ΑΤ-Βus είτε με ειδικό σύστημα διαχείρισης αρχείων FFS (Flash File System). Στην πρώτη περίπτωση το κύκλωμα πρέπει να διαθέτει controller εφοδιασμένο με μικροεπεξεργαστή που ανεβάζει αρκετά το κόστος. Εναλλακτικά μπορεί να υπάρχει ένα απλούστερο κύκλωμα ονομαζόμενο Socket Flash που συνεργάζεται με πρόγραμμα FFS Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εκτελείται κατευθείαν στην μνήμη PCMCIA, αξιοποιώντας το χαρακτηριστικό ΧΙΡ (eXecute In Place) χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί στην RAM του υπολογιστή]. Το πιο γνωστό FFS οφείλεται στη Microsoft και έλκει την καταγωγή του από προσπάθειες των προγραμματιστών της εταιρίας να κατασκευάσουν εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα - πιθανούς αντικαταστάτες του DOS. Στις πολυπλοκότητες των εσωτερικά εκτελούμενων προγραμματιστικών λειτουργιών στις μνήμες Flash οφείλεται η σχετικά αργή λειτουργία (καταλήγουν να λειτουργούν σε παρεμφερή ταχύτητα με σκληρό δίσκο).